In Hongarije duurt het maken van een pan goulash een aantal uren. Hier maken we vandaag een snelle variant op goulash. Deze (soort van) goulashsoep staat idioot snel op tafel. Voor deze soep vervangen we een aantal ingrediënten uit de traditionele versie. Zo gebruiken we geen suddervlees, maar verse rundersoepballetjes en voegen gemalen komijn toe in plaats van karwijzaad.

De tekst gaat hieronder verder.


Dit heb je nodig

2 grote uien of 3-4 sjalotten
1 zak (450 gram) kant en klaar geschilde aardappelen vastkokend
ongeveer 500 gram winterpeen
2 rode paprika's
1 blik tomatenblokjes 400 gram
4 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
4 theelepels paprikapoeder
2 theelepels komijnpoeder
peper en zout uit de molen
1 bouillonblok van Maggi (Rundvlees extra krachtig)
250-300 gram verse rundersoepballetjes kant en klaar
1 eetlepel allesbinder

Daar gaan we

Kruiden en specerijen kopen

Eerst maar even de boel kleinsnijden: pel de uien snij in blokjes. Snij het vruchtvlees van de paprika's in blokjes. Snij het uiteinde van de winterpeen, schil de peen met een dunschiller en snijd in plakjes. Snij de aardappelen in blokjes.

Pak een grote soeppan en verhit daarin de olie. Fruit de uien tot ze zacht en glanzend zijn. Voeg de stukjes paprika en wortel toe en bak roerend op hoog vuur 2 minuten.
Voeg de paprikapoeder en komijnpoeder toe en geef een flinke draai uit de zoutmolen en de pepermolen. Roer door en bak 1 minuut op hoog vuur.
Voeg nu de aardappelblokjes toe en roer weer door. Draai het vuur laag en doe het deksel op de pan voor 2 minuten.

Tap ondertussen een liter heet water en doe die in de soeppan. Doe ook de tomatenblokjes en het bouillonblok bij de soep. Breng nu alles aan de kook onder af en toe roeren. Als de soep kookt, draai je het vuur helemaal laag.

Doe de soepballetjes bij de soep, roer voorzichtig door en doe dan het deksel op de pan. Laat de soep op de kleinste pit een klein kwartiertje garen tot de stukjes winterwortel en aardappel gaar zijn. Roer tenslotte een eetlepel allesbinder door de soep.
Proef en breng goed op smaak met peper en zout.
Lekker met knapperig afgebakken brood.